Co jeść z witaminami z grupy B

Co jeść z witaminami z grupy B

Co jeść z witaminami z grupy B – witaminy należące do rodziny witamin z grupy B są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie. Należą do nich: witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B4, witamina B5, witamina B6, witamina B7, witamina B9 i witamina B12. Ta grupa witamin jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ przy ich niedoborze pojawiają się różne choroby.

W tym artykule postanowiliśmy przeprowadzić Cię przez kilka kluczowych pytań dotyczących tego, co powinieneś jeść, aby mieć pewność, że nasze organizmy otrzymują odpowiednią ilość witamin z grupy B.

Wszystko, co musisz wiedzieć o jedzeniu pokarmów bogatych w witaminy z grupy B

Tiamina

Co jeść z witaminami z grupy B
Co jeść z witaminami z grupy B

Mówiąc o witaminie B1, należy szczególnie wspomnieć, że odpowiada ona za wspomaganie wszystkich procesów metabolicznych w naszym organizmie. Ponadto w dużym stopniu pomaga również w metabolizmie glukozy i znacznie zwiększa energię wytwarzaną przez organizm. Witamina B1 występuje w dużych ilościach w: różnych produktach zbożowych oraz suszonych roślinach strączkowych.

Witamina B2

Witamina B2 przede wszystkim pomaga wzmocnić układ odpornościowy, jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, pomaga również złagodzić zmęczenie oczu i znacznie zapobiega powstawaniu zaćmy. Witaminę tę można znaleźć w takich produktach jak: suszona fasola, produkty zbożowe, ziemniaki, wątróbka, pomarańcze, cukinia, ananas, brokuły, kiełbasy wieprzowe i drobiowe.

Witamina B3

Jeśli chodzi o witaminę B3, to w dużej mierze przyczynia się ona do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B3 występuje w: kaszy gryczanej, jęczmieniu, otrębach pszennych, jajach, indyku, fasolce szparagowej, kapuście, herbacie, kawie oraz pietruszce i szpinaku.

Witamina B4

Witamina B4 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie przepływu krwi w łożysku, a także za transport składników odżywczych. Znajdziemy go w: Wątróbkach drobiowych, wnętrznościach i żółtkach jaj.

Witamina B5

Cechą szczególną witaminy B5 jest to, że odpowiada ona za zapobieganie powstawaniu zmarszczek, zapobiega powstawaniu zmarszczek przedwczesnych oraz znacząco wpływa na poprawę pigmentacji skóry i kondycji włosów. Witamina B5 występuje w dużych ilościach w następujących produktach: pomarańcze, cytryny, mandarynki, śliwki, kurczak, wieprzowina, orzechy laskowe, orzechy włoskie, małże, kalmary, tuńczyk, makrela, pomidory, sałata lodowa i ogórki.

Witamina B6

Witamina B6 odpowiada za różne procesy biochemiczne zachodzące w naszym organizmie, pomaga regulować ciśnienie krwi, znacząco wspomaga odporność organizmu, prawidłowe funkcjonowanie serca i skurcze mięśni. Witaminę B6 znajdziemy w takich produktach jak: pestki słonecznika, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pietruszka, szczypiorek, pomidory, papryka czerwona i żółta, a także jaja i wątróbka drobiowa.

Witamina B7

Witamina B7 odpowiada za utrzymanie włosów, skóry i paznokci w dobrej kondycji. Występuje w następujących produktach: otręby pszenne, pomidory, śliwki, truskawki, mandarynki, pomarańcze, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe, brokuły, kalafior, sery topione, sery wysokotłuszczowe, mleko oraz brązowy ryż i fasolka szparagowa.

Witamina B9

Witamina B9 wspomaga rozwój struktury mózgu dziecka w czasie ciąży, a także prawidłowe tworzenie cewy nerwowej. Witamina B9 znajduje się w produktach takich jak jarmuż, brokuły, fasolka szparagowa, groszek, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pomidory, szczypiorek, rabarbar, jagody, agrest, wiśnie, śliwki, a także makrela i łosoś atlantycki.

Witamina B12

Jeśli chodzi o witaminę B12, należy powiedzieć, że w dużej mierze przyczynia się ona do produkcji czerwonych krwinek i zapobiegania anemii. Witamina B12 występuje w następujących produktach: fasola, groszek, papryka czerwona, papryka żółta, rzeżucha, kalafior, brokuły, pomarańcze, mandarynki, arbuz, pieczywo pełnoziarniste, pestki słonecznika i jabłka.

Jak niedobór witaminy B wpływa na organizm?

Skutki niedoboru witaminy B w organizmie to: uporczywe bóle głowy o różnym nasileniu, zaburzenia świadomości, zaburzenia widzenia, pojawienie się trądziku i przebarwień skóry, utrata apetytu lub utrata apetytu, trudności z koncentracją, bóle stawów, bóle mięśni o różnym nasileniu , problemy metaboliczne i nadmierne wypadanie włosów.